koken

Recept van deze week: pastasalade

I.v.m. de veiligheid mag je deze opdracht niet alleen doen!
Zorg dat er een ouder  / verzorger aanwezig is om je te helpen.

Stap 1
Bekijk op YouTube:

Stap 2
Ingrediënten: (kiezen)
– 125 gram pasta per persoon (+/-)                   – tomaat, ui, komkommer
– 1 pakje vlees. bijv. kip of ham of spek           – paprika, appel, mais
– blokjes kaas, feta kaas of mozzarella            – peper, zout, slasaus

Stap 3
Spullen verzamelen:
– snijplank                          – kookpan of steelpan
– mes                                  – grote bak om te mengen
– zeef                                  – opscheplepels

Stap 4 Aan het werk!

Tips:
– je mag zelf weten welke soort pasta je gebruikt. Bijvoorbeeld: macaroni of fusilli (wokkel vorm) of farfalle (strikjes vorm).
– je kan de ingrediënten zelf bepalen maar ook de hoeveelheid er van.
– kies goed welke ingrediënten je gaat gebruiken, overleg het thuis.
– dit recept is heel geschikt om restjes uit de koelkast op te maken.
– als je teveel pastasalade hebt gemaakt kan je dat in de koelkast bewaren en de dag erna opeten.
– dit gerecht wordt door leerlingen vaak Het lekkerste recept van het boek genoemd… dus ga jij het ook zo lekker maken? Succes!

Stap 5
Maak een foto van het resultaat en mail die naar:mvankrimpen@segmentgouda.nl

Chocolate Chip cookies

I.v.m. de veiligheid mag je deze opdracht niet alleen doen!
Zorg dat er een ouder  / verzorger aanwezig is om je te helpen.

Stap 1
Bekijk op YouTube:

Stap 2
Ingrediënten:
* 250 gr bloem                                     * 180 gr roomboter
* 250 gr lichte basterdsuiker            * 200 gr chocola
* 1 theelepel bakpoeder                    * 1 zakje vanillesuiker
* 1 ei                                                        * snufje zout

Stap 3
Spullen verzamelen:
– bakplaat                           – pannenlikker          – houten lepel
– bakpapier                        – zeef                          – steelpannetje
– beslagkom                      – garde                       – snijplank + koksmes
Stap 4 Aan het werk!

Tips:
– Oven op 170 graden
– Bak ze ongeveer 13 minuten
– Succes!

Stap 5 Maak een foto van het resultaat en mail die naar:
mvankrimpen@segmentgouda.nl

Turkse pizza

I.v.m. de veiligheid mag je deze opdracht niet alleen doen!
Zorg dat er een ouder  / verzorger aanwezig is om je te helpen.

Stap 1
Bekijk op YouTube:

Stap 2
Bepaal hoeveel wraps je wilt maken. Bereken jouw hoeveelheid:

4 wraps:                                          8 wraps:
* 200 gram gehakt                                      …… gram gehakt
* 1 paprika                                                     …… paprika’s
* 1 ui                                                                …….uien
* 2 tomaten                                                   …….tomaten
* 1 blikje tomatenpuree (140 gr)             …….blikjes tom. puree (140 gr)

* peper, zout, kruiden naar smaak (knoflook, basilicum)
* sla, tomaat, komkommer om een salade te maken

Stap 3 Spullen verzamelen:
– snijplank + mesje           – (keukenmachine)           – bakplaat
– lepel                                 – zeef                                – bakpapier
– bak om gehakt in te mengen   – bak om salade in te maken

Stap 4 Aan het werk!

Tips:
– Het lijkt raar, maar je hoeft het gehakt niet eerst te bakken!
– Besteed veel tijd aan het snipperen van de groente. Hoe kleiner de
stukjes groente, hoe beter jouw gehaktmengsel wordt!
– Als jouw gehaktmengsel niet smeuïg is, mag je op gevoel water of olie
erbij doen (lepel voor lepel)

– Verdeel het gehaktmengsel in 4 of 8 porties (of in jouw aantal)
– Smeer het mengsel overal even dik. Smeer helemaal tot aan de rand!
– Na het afbakken kan de koude salade erop, en bijv. knoflooksaus.
– Na het oprollen kan je er aluminiumfolie omheen doen.

Stap 5 Maak een foto van het resultaat en mail die naar:
mvankrimpen@segmentgouda.nl

Keuzeopdracht / Masterchef

I.v.m. de veiligheid mag je deze opdracht niet alleen doen!
Zorg dat er een ouder  / verzorger aanwezig is om je te helpen.


Stap 1
Kies 1 van de recepten van de afgelopen weken op de website. Er is vast een recept bij wat je nog niet hebt gemaakt. Alles gemaakt? Compliment!
Dan kan je deze week zélf een gerecht kiezen om te maken!

Stap 2
Bepaal hoeveel je wilt maken. Bereken jouw hoeveelheid:

Stap 3
Spullen verzamelen

Stap 4 Aan het werk!

Stap 5 Maak een foto van het resultaat en mail die naar:
mvankrimpen@segmentgouda.nl

Recept week 4: pasta met tomatensaus

I.v.m. de veiligheid mag je deze opdracht niet alleen doen!
Zorg dat er een ouder  / verzorger aanwezig is om je te helpen.

Stap 1

Bekijk op YouTube:

Stap 2
Bepaal hoeveel pasta je wilt maken. Bereken jouw hoeveelheid:

2 personen:                                     4 personen:

* 150 gram pasta                                *…………… gram pasta
* 400 gram groente                            *…………….gram groente
* 1 blikje tomatenpuree                     *…………….blikjes tomatenpuree
* 100 gram gehakt / ham                  *…………….gram gehakt / ham
* 1 bouillonblokje                                *…………….bouillonblokjes

 groente: paprika / champignons / ui / tomaat / courgette / wortel / …..

Stap 3
Spullen verzamelen:
* snijplank                              * kookpan
* mesje                                    * koekenpan / braadpan
* weegschaal                       * zeef / vergiet

Stap 4 Aan het werk!
Tips:
– Je hoeft de pasta niet persé af te spoelen 
– Je mag zelf kiezen welke pasta je gebruikt. Macaroni/ spaghetti/ ……
– Bak het vlees in de koekenpan / braadpan en maak daar de saus van

Stap 5 Maak een foto van het resultaat en mail die naar:
mvankrimpen@segmentgouda.nl

recept week 3: Koekjes

I.v.m. de veiligheid mag je deze opdracht niet alleen doen!
Zorg dat er een ouder  / verzorger aanwezig is om je te helpen.

Stap 1

Bekijk op YouTube:

Verwarm hierna de oven op 170c op de hete lucht stand  ->

Stap 2

Bepaal hoeveel koekjes je wilt maken. Bereken jouw hoeveelheid:

 +/- 50 koekjes:                                        +/- 25 koekjes

* 100 gram lichte basterdsuiker                *…………… gram basterdsuiker
* 150 gram margarine (blok)                     *…………….gram margarine
* 200 gram bloem                                        *…………….gram bloem
* 2 gram zout                                               *…………….gram zout

* geklutst ei om mee te bestrijken

Stap 3

Spullen verzamelen:
* beslagkom                             * bakplaat              * mesje
* handmixer met haken         * bakpapier            * vork
* weegschaal                            * bakkwast

Stap 4

Aan het werk!
Tips:
– Laat de boter eerst zacht worden buiten de koelkast
– Als je geen mixer hebt kun je het deeg ook kneden. Dan moet je natuurlijk wel goed je handen wassen!

– Druk niet te hard met de vork in het deeg, dit maakt het deeg kapot
– Je kunt ook cacaopoeder toevoegen. Dan krijg je chocoladekoekjes!

Stap 5

Laat het zien!
Maak foto’s van stap 4 en van het resultaat. Mail de foto’s naar: mvankrimpen@segmentgouda.nl met als onderwerp ‘koekjes’. Lukt dat niet? App een foto naar je mentor!

Recepten week 2:
Kip Ketjap met Rijst en saucijzenbroodjes 

 

Kip Ketjap met rijst

I.v.m. de veiligheid mag je deze opdracht niet alleen doen!
Zorg dat er een ouder  / verzorger aanwezig is om je te helpen.


Stap 1
Bekijk op YouTube:

Stap 2
Bepaal hoeveel je wilt maken. Bereken jouw hoeveelheid ingrediënten:

  Voor 1 persoon:                                       Voor ……… personen:
* 100 gram kipfilet                                       * …… gram kipfilet
* 200 gram groente                                     * …… gram groente
* ½ kopje rijst                                                * …… kopjes rijst

Welke groente je gebruikt mag je zelf bepalen. Je kan hierbij kiezen uit:
*Paprika *Wortel *Witte kool *Ui *Prei *Champignons *Taugé *Knoflook enz.

Stap 3
Spullen verzamelen:
* kookpan                          * mesje                                       * olie
* zeef                                  * weegschaal                             * ketjap
* snijplank                          * wok / grote koekenpan          * kroepoek

Stap 4
Aan het werk!
Tips:

  • Geen zorgen, de paprika hoeft niet geschild te worden (even wassen)
  • Kook de rijst zonder deksel (kookt snel over) en proef tussendoor met
    een vork of de rijst gaar is
  • In plaats van de room voeg je ketjap toe en dat wok je mee

Stap 5
Laat het zien!
Maak foto’s van stap 4 en van het resultaat. Mail de foto’s naar: mvankrimpen@segmentgouda.nl met als onderwerp “kip ketjap”.
Heel veel succes!

 

saucijzenbroodjes

I.v.m. de veiligheid mag je deze opdracht niet alleen doen!
Zorg dat er een ouder  / verzorger aanwezig is om je te helpen.


Stap 1
Bekijk op YouTube:

Verwarm hierna de oven op 200c op de hete lucht stand   

Stap 2
Bepaal hoeveel saucijzenbroodjes je wil maken. Bereken jouw hoeveelheid:

2 Saucijzenbroodjes:                     6 Saucijzenbroodjes:

* 2 velletjes bladerdeeg               * ………… velletjes bladerdeeg
* 50 gram rauw gehakt                  * ………….gram rauw gehakt

* 2 eetlepels los geklutst ei           * ………… eetlepels los geklutst ei
* 1 eetlepel paneermeel                *…………. eetlepel paneermeel

* 1 snufje peper en zout                *…………. snufjes peper en zout

* 1 klein uitje                                   *…………. kleine uitjes
* geklutst ei om te bestrijken

 

*Eventueel kun je nog gehaktkruiden of cayennepoeder toevoegen.

Stap 3
Spullen verzamelen:
* mengkom                        * bakpapier                       * ovenwanten
* afruimbakje                     * 2 eetlepels                      * bakkwastje
* bakplaat                           * 1 vork

Stap 4
Aan het werk!

Tips:

  • Laat het bladerdeeg niet helemaal ontdooien. Dan wordt het de zacht en slap en kan je er niet fijn meer mee werken.
  • Prik voorzichtig gaatjes in de bovenkant van het saucijzenbroodje nadat je het hebt dichtgeplakt. Zo kan de stoom ontsnappen in de oven.
  • Een klein beetje paneermeel over de bovenkant voordat ze de oven in gaan zorgt voor een lekkere krokante korst.
  • Probeer verschil te maken in de saucijzenbroodjes, een hele is lekker voor jezelf. Wanneer je ze doormidden snijdt zoals in het filmpje heb je ook een lekkere snack om te delen!

Stap 5
Laat het zien!
Maak foto’s van stap 4 en van het resultaat. Mail de foto’s naar: mvankrimpen@segmentgouda.nl met als onderwerp ‘Saucijzenbroodje’.
Heel veel succes!

 

pannenkoeken

I.v.m. de veiligheid mag je deze opdracht niet alleen doen!
Zorg dat er een ouder  / verzorger aanwezig is om je te helpen.


Stap 1
Bekijk op YouTube:

Stap 2
Bepaal hoeveel pannenkoeken je wilt maken. Bereken jouw hoeveelheid:

+/- 6 pannenkoeken:                     +/- 12 pannenkoeken:

* 125 gram bloem                            * ………… gram bloem
* 1 ei                                                      * …… eieren
* 250 ml melk                                       * ……..  ml melk
* snufje zout                                    * …….. snufjes zout

Stap 3
Spullen verzamelen:
* beslagkom                      * spatel                                     * stroop / suiker
* sauslepel                         * boter / olie                             * keukenpapier
* koekenpan                      * bord / extra pan /deksel

Stap 4
Aan het werk!
Tips:
– Let op de warmtebron (afwisselend hoog en laag ‘vuur’)
– Makkelijk? Maak dan eens een pannenkoek met plakjes appel, spek
of een kaaspannenkoek (enkel of dubbelgeklapt).

Stap 5
Laat het zien!
Maak foto’s van stap 3 en stap 4 en van het resultaat. Mail de foto’s naar: mvankrimpen@segmentgouda.nl met als onderwerp ‘pannenkoeken’.

Heb je nog vragen? Neem contact met ons op

Laatste nieuws

Bekijk al het nieuws

Hoe werkt alles in de school?

Kijk naar het volgende filmpje om te zien hoe het allemaal gaat op school! [embed]https://youtu.be/O-F1SHekVw8[/embed] Extra toevoegingen: denk aan de juiste kleding voor de vakken die je h...

Lees meer »

School open per 2 juni 2020

Op 20 mei hebben wij jullie geïnformeerd over hoe wij het onderwijs per 2 juni vorm willen gaan geven. (zie onderaan dit bericht) Doordat wij een regionale school zijn komen er veel leerlingen van...

Lees meer »

Informatiefilm entreeopleidingen en arbeidstrajecten

Informatiefilm over de arbeids- en entreeopleidingen die met ingang van het schooljaar 2020-2021 worden aangeboden bij ons op school . Klik hier om naar de voorlichtingsfilm te gaan....

Lees meer »