koken

Recept van deze week:

Klik HIER voor het recept van klas 1

Klik HIER voor het recept van klas 2

Saucijzenbroodje

Stap 1: ingrediënten:
  • 50 gram gehakt
  • stukje ui
  • 1 eetlepel ei
  • 1 eetlepel paneermeel
  • zout, peper, kruiden
  • geklutst ei
  • 2 plakjes bladerdeeg
Stap 2: Benodigdheden:
  • snijplank groen
  • mes
  • afruimbakjes 2
  • vork
  • bakplaat
  • bakpapier ¼
  • kwastje
Stap 3: Het gerecht maken:
  • Handen wassen
  • Alle kookspullen klaar zetten
  • Alle producten klaarleggen
  • Haal de bakplaat uit de oven
  • Leg bakpapier op de bakplaat
  • Verwarm de oven voor op 200 graden

 

  • Pel de ui en snipper deze op de groene snijplank
  • Doe de gesneden uitjes bij het gehakt
  • Doe paneermeel en 1 eetlepel geklutst ei bij het gehakt
  • Meng gehaktkruiden door het gehakt
  • Rol twee worstjes van het gehakt
  • Leg de plakjes bladerdeeg op de snijplank. Verwijder de folie!
  • Leg op ieder plakje bladerdeeg een gehaktworstje
  • Maak de randen van het bladerdeeg nat met een beetje water
  • Vouw het bladerdeeg dubbel en druk met een vork de randen dicht
  • Leg de saucijzenbroodjes op de bakplaat en smeer ze in met ei

 

  • Zet de bakplaat in het midden van de oven
  • Bak de saucijzenbroodjes 20 minuten
  • Zet de bakplaat met ovenwanten op het fornuis
  • Zet de oven uit
    Lekker maar… wel ongezond!

gevulde wrap

Stap 1: ingrediënten
  • 1 wrap
  • 60 gram kipfilet
  • stukje ui
  • stukje paprika
  • 2 champignons
  • komkommer
  • sla
Stap 2: Benodigdheden:
  • snijplanken groen en geel
  • koekenpan
  • spatel
  • mes
  • afruimbakjes
Stap 3: Het gerecht maken:
  • Handen wassen
  • Alle kookspullen klaar zetten
  • Alle producten klaarleggen
  • Snij de paprika in kleine stukjes
  • Snij de ui in kleine stukjes
  • Snij de champignons in plakjes
  • Doe dit bij elkaar in een bakje
  • Maak apart een koude salade van komkommer en sla
  • Snij op de gele snijplank de kipfilet in stukjes
  • Doe 2 eetlepels olie in de koekenpan en zet deze op het vuur
  • Bak de kipfilet rondom bruin
  • Bak de paprika, ui en champignons samen met de kipfilet
  • Doe er een klein beetje ketjap bij
  • Leg je wrap op het bord en zet die in de magnetron. Kijk goed welke knop voor jouw magnetron nodig is. Heb je geen magnetron? Je kunt ze ook opwarmen in een koekenpan. Dit staat op de verpakking van de wraps.
  • Schep de kipvulling op de wrap
  • Verdeel de salade erover

EET SMAKELIJK!

appelflappen

Stap 1: ingrediënten
  • 2 plakjes bladerdeeg
  • ½ appel
  • 1 theelepel kaneelsuiker
  • rozijnen
  • geklutst ei
Stap 2: Benodigdheden:
  • snijplank wit
  • mes
  • afruimbakjes
  • vork
  • dunschiller
  • bakplaat
  • bakpapier
Stap 3: Het gerecht maken
  • Handen wassen
  • Alle kookspullen klaar zetten
  • Alle producten klaarleggen
  • Haal de bakplaat uit de oven
  • Leg bakpapier op de bakplaat
  • Verwarm de oven voor op 200 graden

 

  • Schil de appel met de dunschiller of met een mesje
  • Snij de appel in kleine stukjes. Doe de stukjes in een afruimbakje
  • Roer de kaneel-suiker door de appel
  • Roer de rozijnen door het mengsel
  • Leg de plakjes bladerdeeg op een witte snijplank. Verwijder de folie!
  • Verdeel de appelstukjes over de plakjes bladerdeeg
  • Maak de randen van het bladerdeeg nat met een beetje water
  • Vouw het bladerdeeg dubbel en druk met een vork de randen dicht
  • Leg de appelflappen op de bakplaat en smeer ze in met ei
  • Strooi wat kaneelsuiker over de appelflappen

 

  • Zet de bakplaat in het midden van de oven
  • Bak de appelflappen 20 minuten. Zet de kookwekker
  • Haal de bakplaat met de ovenhandschoenen uit de oven

Lekkerrr! 

kipshoarma met salade en pita

Stap 1: ingrediënten

Ingrediënten per persoon:

  • 60 gram kip
  • shoarmakruiden
  • stukje paprika/ui/champignons
  • knoflooksaus
  • 1 pitabroodje

Voor de salade:

  • komkommer
  • ijsbergsla
  • tomaat
Stap 2: Benodigdheden:

Snijplank
mes
koekenpan
roerlepel
zeef
afruimbakjes

Stap 3: Het gerecht maken
  • Handen wassen, alle kookspullen klaar zetten, alle producten klaarleggen
  • Maak van de salade ingrediënten een koude salade
  • Meng deze door elkaar en zet de salade aan de kant
  • Pel en snipper de ui en doe dit in een ander afruimbakje
  • Snij de paprika en in kleine stukjes en dit bij de ui
  • Snij de kipfilet in dunne reepjes
  • Doe deze reepjes bij de ui en de paprika
  • Roer shoarmakruiden door de kip, paprika en ui
  • Giet een beetje olie in de koekenpan en bak de kip met de ui en paprika gaar
  • Rooster het pitabroodje in de broodrooster of in de oven
  • Snij het pitabroodje voorzichtig open
  • Schep de kip met de groenten in het broodje en schep er wat saus over
  • Leg het broodje op een bord met de salade ernaast.

Variant: zelf een pitabroodje maken:
Ingrediënten:

  • 65 gram bloem,
  • 40 ml lauw water
  • 1 theelepel olie
  • 1 theelepel gist

pastasalade

I.v.m. de veiligheid mag je deze opdracht niet alleen doen!
Zorg dat er een ouder  / verzorger aanwezig is om je te helpen.

Stap 1
Bekijk op YouTube:

Stap 2
Ingrediënten: (kiezen)
– 125 gram pasta per persoon (+/-)                   – tomaat, ui, komkommer
– 1 pakje vlees. bijv. kip of ham of spek           – paprika, appel, mais
– blokjes kaas, feta kaas of mozzarella            – peper, zout, slasaus

Stap 3
Spullen verzamelen:
– snijplank                          – kookpan of steelpan
– mes                                  – grote bak om te mengen
– zeef                                  – opscheplepels

Stap 4 Aan het werk!

Tips:
– je mag zelf weten welke soort pasta je gebruikt. Bijvoorbeeld: macaroni of fusilli (wokkel vorm) of farfalle (strikjes vorm).
– je kan de ingrediënten zelf bepalen maar ook de hoeveelheid er van.
– kies goed welke ingrediënten je gaat gebruiken, overleg het thuis.
– dit recept is heel geschikt om restjes uit de koelkast op te maken.
– als je teveel pastasalade hebt gemaakt kan je dat in de koelkast bewaren en de dag erna opeten.
– dit gerecht wordt door leerlingen vaak Het lekkerste recept van het boek genoemd… dus ga jij het ook zo lekker maken? Succes!

Stap 5
Maak een foto van het resultaat en mail die naar:mvankrimpen@segmentgouda.nl

Chocolate Chip cookies

I.v.m. de veiligheid mag je deze opdracht niet alleen doen!
Zorg dat er een ouder  / verzorger aanwezig is om je te helpen.

Stap 1
Bekijk op YouTube:

Stap 2
Ingrediënten:
* 250 gr bloem                                     * 180 gr roomboter
* 250 gr lichte basterdsuiker            * 200 gr chocola
* 1 theelepel bakpoeder                    * 1 zakje vanillesuiker
* 1 ei                                                        * snufje zout

Stap 3
Spullen verzamelen:
– bakplaat                           – pannenlikker          – houten lepel
– bakpapier                        – zeef                          – steelpannetje
– beslagkom                      – garde                       – snijplank + koksmes
Stap 4 Aan het werk!

Tips:
– Oven op 170 graden
– Bak ze ongeveer 13 minuten
– Succes!

Stap 5 Maak een foto van het resultaat en mail die naar:
mvankrimpen@segmentgouda.nl

Turkse pizza

I.v.m. de veiligheid mag je deze opdracht niet alleen doen!
Zorg dat er een ouder  / verzorger aanwezig is om je te helpen.

Stap 1
Bekijk op YouTube:

Stap 2
Bepaal hoeveel wraps je wilt maken. Bereken jouw hoeveelheid:

4 wraps:                                          8 wraps:
* 200 gram gehakt                                      …… gram gehakt
* 1 paprika                                                     …… paprika’s
* 1 ui                                                                …….uien
* 2 tomaten                                                   …….tomaten
* 1 blikje tomatenpuree (140 gr)             …….blikjes tom. puree (140 gr)

* peper, zout, kruiden naar smaak (knoflook, basilicum)
* sla, tomaat, komkommer om een salade te maken

Stap 3 Spullen verzamelen:
– snijplank + mesje           – (keukenmachine)           – bakplaat
– lepel                                 – zeef                                – bakpapier
– bak om gehakt in te mengen   – bak om salade in te maken

Stap 4 Aan het werk!

Tips:
– Het lijkt raar, maar je hoeft het gehakt niet eerst te bakken!
– Besteed veel tijd aan het snipperen van de groente. Hoe kleiner de
stukjes groente, hoe beter jouw gehaktmengsel wordt!
– Als jouw gehaktmengsel niet smeuïg is, mag je op gevoel water of olie
erbij doen (lepel voor lepel)

– Verdeel het gehaktmengsel in 4 of 8 porties (of in jouw aantal)
– Smeer het mengsel overal even dik. Smeer helemaal tot aan de rand!
– Na het afbakken kan de koude salade erop, en bijv. knoflooksaus.
– Na het oprollen kan je er aluminiumfolie omheen doen.

Stap 5 Maak een foto van het resultaat en mail die naar:
mvankrimpen@segmentgouda.nl

Keuzeopdracht / Masterchef

I.v.m. de veiligheid mag je deze opdracht niet alleen doen!
Zorg dat er een ouder  / verzorger aanwezig is om je te helpen.


Stap 1
Kies 1 van de recepten van de afgelopen weken op de website. Er is vast een recept bij wat je nog niet hebt gemaakt. Alles gemaakt? Compliment!
Dan kan je deze week zélf een gerecht kiezen om te maken!

Stap 2
Bepaal hoeveel je wilt maken. Bereken jouw hoeveelheid:

Stap 3
Spullen verzamelen

Stap 4 Aan het werk!

Stap 5 Maak een foto van het resultaat en mail die naar:
mvankrimpen@segmentgouda.nl

Recept week 4: pasta met tomatensaus

I.v.m. de veiligheid mag je deze opdracht niet alleen doen!
Zorg dat er een ouder  / verzorger aanwezig is om je te helpen.

Stap 1

Bekijk op YouTube:

Stap 2
Bepaal hoeveel pasta je wilt maken. Bereken jouw hoeveelheid:

2 personen:                                     4 personen:

* 150 gram pasta                                *…………… gram pasta
* 400 gram groente                            *…………….gram groente
* 1 blikje tomatenpuree                     *…………….blikjes tomatenpuree
* 100 gram gehakt / ham                  *…………….gram gehakt / ham
* 1 bouillonblokje                                *…………….bouillonblokjes

 groente: paprika / champignons / ui / tomaat / courgette / wortel / …..

Stap 3
Spullen verzamelen:
* snijplank                              * kookpan
* mesje                                    * koekenpan / braadpan
* weegschaal                       * zeef / vergiet

Stap 4 Aan het werk!
Tips:
– Je hoeft de pasta niet persé af te spoelen 
– Je mag zelf kiezen welke pasta je gebruikt. Macaroni/ spaghetti/ ……
– Bak het vlees in de koekenpan / braadpan en maak daar de saus van

Stap 5 Maak een foto van het resultaat en mail die naar:
mvankrimpen@segmentgouda.nl

recept week 3: Koekjes

I.v.m. de veiligheid mag je deze opdracht niet alleen doen!
Zorg dat er een ouder  / verzorger aanwezig is om je te helpen.

Stap 1

Bekijk op YouTube:

Verwarm hierna de oven op 170c op de hete lucht stand  ->

Stap 2

Bepaal hoeveel koekjes je wilt maken. Bereken jouw hoeveelheid:

 +/- 50 koekjes:                                        +/- 25 koekjes

* 100 gram lichte basterdsuiker                *…………… gram basterdsuiker
* 150 gram margarine (blok)                     *…………….gram margarine
* 200 gram bloem                                        *…………….gram bloem
* 2 gram zout                                               *…………….gram zout

* geklutst ei om mee te bestrijken

Stap 3

Spullen verzamelen:
* beslagkom                             * bakplaat              * mesje
* handmixer met haken         * bakpapier            * vork
* weegschaal                            * bakkwast

Stap 4

Aan het werk!
Tips:
– Laat de boter eerst zacht worden buiten de koelkast
– Als je geen mixer hebt kun je het deeg ook kneden. Dan moet je natuurlijk wel goed je handen wassen!

– Druk niet te hard met de vork in het deeg, dit maakt het deeg kapot
– Je kunt ook cacaopoeder toevoegen. Dan krijg je chocoladekoekjes!

Stap 5

Laat het zien!
Maak foto’s van stap 4 en van het resultaat. Mail de foto’s naar: mvankrimpen@segmentgouda.nl met als onderwerp ‘koekjes’. Lukt dat niet? App een foto naar je mentor!

Recepten week 2:
Kip Ketjap met Rijst en saucijzenbroodjes 

Kip Ketjap met rijst

I.v.m. de veiligheid mag je deze opdracht niet alleen doen!
Zorg dat er een ouder  / verzorger aanwezig is om je te helpen.


Stap 1
Bekijk op YouTube:

Stap 2
Bepaal hoeveel je wilt maken. Bereken jouw hoeveelheid ingrediënten:

  Voor 1 persoon:                                       Voor ……… personen:
* 100 gram kipfilet                                       * …… gram kipfilet
* 200 gram groente                                     * …… gram groente
* ½ kopje rijst                                                * …… kopjes rijst

Welke groente je gebruikt mag je zelf bepalen. Je kan hierbij kiezen uit:
*Paprika *Wortel *Witte kool *Ui *Prei *Champignons *Taugé *Knoflook enz.

Stap 3
Spullen verzamelen:
* kookpan                          * mesje                                       * olie
* zeef                                  * weegschaal                             * ketjap
* snijplank                          * wok / grote koekenpan          * kroepoek

Stap 4
Aan het werk!
Tips:

  • Geen zorgen, de paprika hoeft niet geschild te worden (even wassen)
  • Kook de rijst zonder deksel (kookt snel over) en proef tussendoor met
    een vork of de rijst gaar is
  • In plaats van de room voeg je ketjap toe en dat wok je mee

Stap 5
Laat het zien!
Maak foto’s van stap 4 en van het resultaat. Mail de foto’s naar: mvankrimpen@segmentgouda.nl met als onderwerp “kip ketjap”.
Heel veel succes!

saucijzenbroodjes

I.v.m. de veiligheid mag je deze opdracht niet alleen doen!
Zorg dat er een ouder  / verzorger aanwezig is om je te helpen.


Stap 1
Bekijk op YouTube:

Verwarm hierna de oven op 200c op de hete lucht stand   

Stap 2
Bepaal hoeveel saucijzenbroodjes je wil maken. Bereken jouw hoeveelheid:

2 Saucijzenbroodjes:                     6 Saucijzenbroodjes:

* 2 velletjes bladerdeeg               * ………… velletjes bladerdeeg
* 50 gram rauw gehakt                  * ………….gram rauw gehakt

* 2 eetlepels los geklutst ei           * ………… eetlepels los geklutst ei
* 1 eetlepel paneermeel                *…………. eetlepel paneermeel

* 1 snufje peper en zout                *…………. snufjes peper en zout

* 1 klein uitje                                   *…………. kleine uitjes
* geklutst ei om te bestrijken

*Eventueel kun je nog gehaktkruiden of cayennepoeder toevoegen.

Stap 3
Spullen verzamelen:
* mengkom                        * bakpapier                       * ovenwanten
* afruimbakje                     * 2 eetlepels                      * bakkwastje
* bakplaat                           * 1 vork

Stap 4
Aan het werk!

Tips:

  • Laat het bladerdeeg niet helemaal ontdooien. Dan wordt het de zacht en slap en kan je er niet fijn meer mee werken.
  • Prik voorzichtig gaatjes in de bovenkant van het saucijzenbroodje nadat je het hebt dichtgeplakt. Zo kan de stoom ontsnappen in de oven.
  • Een klein beetje paneermeel over de bovenkant voordat ze de oven in gaan zorgt voor een lekkere krokante korst.
  • Probeer verschil te maken in de saucijzenbroodjes, een hele is lekker voor jezelf. Wanneer je ze doormidden snijdt zoals in het filmpje heb je ook een lekkere snack om te delen!

Stap 5
Laat het zien!
Maak foto’s van stap 4 en van het resultaat. Mail de foto’s naar: mvankrimpen@segmentgouda.nl met als onderwerp ‘Saucijzenbroodje’.
Heel veel succes!

pannenkoeken

I.v.m. de veiligheid mag je deze opdracht niet alleen doen!
Zorg dat er een ouder  / verzorger aanwezig is om je te helpen.


Stap 1
Bekijk op YouTube:

Stap 2
Bepaal hoeveel pannenkoeken je wilt maken. Bereken jouw hoeveelheid:

+/- 6 pannenkoeken:                     +/- 12 pannenkoeken:

* 125 gram bloem                            * ………… gram bloem
* 1 ei                                                      * …… eieren
* 250 ml melk                                       * ……..  ml melk
* snufje zout                                    * …….. snufjes zout

Stap 3
Spullen verzamelen:
* beslagkom                      * spatel                                     * stroop / suiker
* sauslepel                         * boter / olie                             * keukenpapier
* koekenpan                      * bord / extra pan /deksel

Stap 4
Aan het werk!
Tips:
– Let op de warmtebron (afwisselend hoog en laag ‘vuur’)
– Makkelijk? Maak dan eens een pannenkoek met plakjes appel, spek
of een kaaspannenkoek (enkel of dubbelgeklapt).

Stap 5
Laat het zien!
Maak foto’s van stap 3 en stap 4 en van het resultaat. Mail de foto’s naar: mvankrimpen@segmentgouda.nl met als onderwerp ‘pannenkoeken’.

Heb je nog vragen? Neem contact met ons op

Laatste nieuws

Bekijk al het nieuws

VIP rondleiding nieuwe leerlingen en hun ouders!

Vanwege de Coronamaatregelen kunnen onze open avonden helaas niet doorgaan. Wij willen u toch heel graag onze school laten zien. Daarom hebben we vanaf 1 maart 2021 speciale VIP-rondleidingen! VIP-r...

Lees meer »

Invulling lessen per 5 januari 2021

Lessen na de kerstvakantie In de week voor de kerstvakantie heeft Minister-President Mark Rutte in zijn toespraak een lockdown afgekondigd. Deze lockdown duurt voorlopig tot 19 januari 2021 en geldt ...

Lees meer »

GSG Het Segment in het kort

Bent u benieuwd hoe onze school er van binnen uitziet? Dat kan! Kijk naar onderstaand filmpje om meer te zien.Wilt u een afspraak maken om onze school in het echt te bekijken? Neem dan contact op do...

Lees meer »