Dienstverlening en Zorg
Wij hebben op school 5 verschillende beroepssectoren. Deze praktische vakken krijg je vanaf klas 1.
In leerjaar 1 en 2 volg je al deze 5 vakken. Na het tweede jaar kies je de 2 vakken die jij het leukst vindt. Vanaf de bovenbouw (na klas 3) ga je je specialiseren in 1 beroepssector.
Klas 1 & 2:
In klas 1 en 2 doe je opdrachten die te maken hebben met werken met ouderen/kinderen en uiterlijke verzorging: Je leert op een veilige manier hoe je een (oudere) zorgvrager moet rijden in een rolstoel en hoe jij kunt helpen met het organiseren van een activiteit in een zorgcentrum.
Je oefent hoe je kunt helpen bij het voorbereiden van activiteiten voor kinderen zoals; schminken, traktaties maken en knutselwerkjes voorbereiden. We houden ons bezig met het thema gezondheid/hygiene en persoonlijke verzorging zoals handverzorging en ons gebit.
Klas 3:
Je gaat werken aan opdrachten die aansluiting hebben bij je (toekomstige) stage. Werk je bijvoorbeeld in een zorgcentrum dan leer je hoe je een cliënt op de beste manier kunt helpen en wat het werken in een zorgcentrum precies inhoudt. Verder is er een verdieping op uiterlijke verzorging zoals handverzorging, gezichtsverzorging en een korte kennismaking met het kappersvak. Weet je nog niet precies wat je eigen wil gaan doen? Geen probleem, dan kun je aan de slag met verschillende soorten opdrachten en thema’s!
Bovenbouw:
In de bovenbouw leer je hoe je op een professionele manier hoort schoon te maken. Na je eerste leerjaar in de bovenbouw heb je deze brancheopleiding afgerond en behaal je het certificaat Werken in de Schoonmaak. Dit certificaat staat altijd mooi op je CV wanneer jij ergens solliciteert.Verder volg je iedere woensdag lessen bij een kapster en visagist. Die brengen je alle basisvaardigheden van hun vak bij!
Na dit jaar ga je je specialiseren. Samen met je mentor en ouder/verzorger bespreek je in je IOP wat voor jou de beste keuzes hierin zijn. Je kunt kiezen uit de volgende richtingen :
- Als je werken met nagels fantastisch vindt, dan kun je onder leiding van een professional de brancheopleiding nagelstyling volgen. Dit kan worden afgesloten met een officieel certificaat. Heel gaaf voor diegenen die willen werken of stagelopen in een nagelsalon en zich willen ontwikkelen tot nagelstylist.
- Verdere verdieping op het kappersvak is mogelijk met de brancheopleiding hairstyling onder leiding van een kapster. Je leert hoe je op verschillende manieren haar van een client kan omvormen (stylen). Als jij hiermee klaar bent ben jij heel handig met alle omvorm technieken. Dit is fijne keuze voor leerlingen die graag de kappersopleiding op het mbo willen gaan doen en nu al vast praktijkervaring op willen doen.
- Als werken met ouderen je passie is dan kun je de brancheopleiding ADL assistent gaan volgen. ADL betekent algemene dagelijkse levensverrichtingen. Je leert hoe je op een goede en veilige manier mensen kan ondersteunen bij hun dagelijkse activiteiten wanneer ze dit zelf niet meer kunnen. Ook leer je veel over ziektebeelden en hoe je op een juiste manier moet observeren en rapporteren. Dit is een fantastische cursus voor jongens/meiden die graag door willen leren voor ‘helpende in de zorg’.
- Loop je al met veel plezier stage in een zorginstelling en weet jij van aanpakken dan is de brancheopleiding ‘Werken in een (zorg)instelling’ iets voor jou. Je leert hoe je op een professionele manier ondersteunende (huishoudelijke) taken uit moet voeren in een zorginstelling. Jij weet na het volgen van deze cursus ook precies te vertellen waarom je iets op een bepaalde manier doet.
Klik op één van de andere praktijkvakken voor meer info over dat vak!