Groen- en dierverzorging
Wij hebben op school 5 verschillende beroepssectoren. Deze praktische vakken krijg je vanaf klas 1.
In leerjaar 1 en 2 volg je al deze 5 vakken. Na het tweede jaar kies je de 2 vakken die jij het leukst vindt. Vanaf de bovenbouw (na klas 3) ga je je specialiseren in 1 beroepssector.
Klas 1 en 2:
In klas 1 en 2 krijg je de basisvaardigheden aangeleerd en maken en onderhouden we de moestuin.
Het vak groen- en dierverzorging is opgesplitst in 2 onderdelen: Het onderdeel Groen en het onderdeel Dier.
Bij Groen leer je dingen als wieden, schoffelen, scheppen, kruien, harken, en vegen. Ook leer je zagen en boren om bijvoorbeeld een schutting in elkaar te zetten. Verder leer je van alles over de moestuin. Deze hebben wij achter onze school. Je leert welke gereedschappen nodig zijn en hoe je ze moet gebruiken. Bij Dier ben je bezig met de verschillende dieren die wij op school hebben: Je gaat de knaagdieren n voeren, en je verschoont de stal van onze paarden. Je leert hoe je paarden moet verzorgen, hoe je honden moet verzorgen. Verder krijg je ook theorie over die onderdelen. Dan snap je precies waarom iets op een bepaalde manier moet gebeuren!
In klas 2 krijg je kort alle onderdelen die je in klas 3 ook krijgt als je het vak gaat kiezen. Zo kun je goed bepalen of dit een vak voor jou is! Onderdelen zoals: een schutting zetten, straten en tuin ( wieden, bladblazen, grasmaaien en nog veel meer! Bij het onderdeel Dier ben je dan ook veel bezig met de paarden, konijnen en vissen.
Klas 3:
Als je in klas 3 je keuze hebt gemaakt, kun je bij dit vak kiezen tussen 2 richtingen: Groen en Dier. Dit zijn twee aparte richtingen.
Groen : Hier ga je werken met machines zoals een heggenschaar, trilplaat, bladblazer, hogedrukspuit, versnipperaar en nog vele andere apparaten. Ook leer je straten in onze speciale straatbak. Je leert daar te werken aan verschillende opdrachten met verschillende stenen. Verder ben je dat half jaar bezig met het leren schutting zetten en de tuin aanleggen en onderhouden. We doen ook verschillende klussen buiten school, zo knappen we bijvoorbeeld wel eens tuinen op bij mensen thuis!
Dier: Hier leer je alles over de dieren: Het voeren en het verschonen van alle hokken. Ook leer je hoe je alle verschillende dieren die we op school hebben moet verzorgen en hoe je goed met ze om kunt gaan. En dat zijn best veel soorten! Wij hebben: muizen, hamsters, konijnen, cavia’s, parkieten, zebravinken, gerbils, hond, pony’s en vissen. Naast het verbeteren van je vaardigheden ben je ook veel bezig met het ontwikkelen van je competenties.
Bovenbouw:
In deze jaren ga je je competenties en vaardigheden verder ontwikkelen. Steeds zelfstandiger ga je aan de slag met opdrachten uitvoeren. Je hebt namelijk in klas 3 al een boel geleerd! In dit jaar beginnen ook een aantal brancheopleidingen. Voorbeelden hiervan zijn: bosmaaien, heftruck en werken met dieren sva 1. In dit jaar zijn ook veel opdrachten en oefeningen buiten onze school.
Wat je in je tweede jaar van de bovenbouw allemaal gaat doen, hangt af van wat jouw uitstroomrichting is. Bij de verschillende soorten beroepen die je kunt gaan doen later, horen namelijk ook weer andere brancheopleidingen! Samen met je docent en ouder/verzorger bespreek je in je IOP-gesprek wat bij jou past en wat jij nodig hebt. Volg je de richting Groen, dan kun je bijvoorbeeld willen gaan werken als loonwerker, stratenmaker, onderhoud groen, aanleg groen, hovenier, grondwerk, boomverzorging of in een kwekerij). Brancheopleidingen die daarbij kunnen passen zijn: bijvoorbeeld: Moterkettingzaag, werken in het groen, Veilig werken aan de weg, Klein grondverzet ( dit is het kunnen besturen van een kraantje), groot grondverzet, Trekker en Hoogwerker.
Is jouw uitstroomrichting Dier? Ook dan zijn er allerlei verschillende brancheopleidingen die je in overleg met jouw docent en mentor kunt aan volgen. Dit wordt besproken tijdens jouw IOP-gesprek. Voorbeelden hiervan zijn: EHBO paard, ruiterbewijs, EHBO hond en kat en werken met dieren sva 2.
Klik op één van de andere praktijkvakken voor meer info over dat vak!