Horeca en Voeding
Wij hebben op school 5 verschillende beroepssectoren. Deze praktische vakken krijg je vanaf klas 1.
In leerjaar 1 en 2 volg je al deze 5 vakken. Na het tweede jaar kies je de 2 vakken die jij het leukst vindt. Vanaf de bovenbouw (na klas 3) ga je je specialiseren in 1 beroepssector.
Klas 1 en 2:
In klas 1 en 2 werk je mee met de dagelijkse activiteiten van onze schoolkantine en de bakkerij.
In de bakkerij kneed je deeg en maak je de broodjes die weer worden verkocht in de kantine. Bij de horeca moet er iedere dag verse soep, belegde broodjes, en een snack gemaakt worden. Dat doe jij dus met je klasgenoten! Daarnaast moet er ook worden afgewassen met een echte horeca-vaatwasser en worden opgeruimd. Je leert hoe de snackautomaat aangevuld moet worden en je doet ook een stukje magazijn beheer. Uiteindelijk help je na het maken van alle producten ook mee in het verkopen van de gerechten die je gemaakt hebt in de schoolkantine.
Het allerbelangrijkste is natuurlijk een goede hygiëne in de keuken. Hier leggen we je alles over uit en maken je bewust van de dingen waarop je moet letten.
Behalve dat je dingen maakt die worden verkocht, heb je ook elke week een les banketbakkerij. Hier maak je de lekkerste koekjes en gebakjes die je mee naar huis mag nemen! In deze les leer je met welke ingrediënten je bepaalde koekjes kunt maken, en ben je bezig met het goed afwegen van alles.
Klas 3:
Als je in klas 3 hebt gekozen voor het vak Horeca en voeding, dan leer je in dit half jaar weer veel nieuwe dingen! Je leert nu nog meer vaktechnische dingen, zoals Lde verschillende snijtechnieken, bakken, frituren en zelf kleine gerechten te maken zoals een bijvoorbeeld een broodje bapao en een loempia. In de bakkerij leer je om te gaan met de apparatuur en het bewerken van deeg tot een mooi brood of soms een gebak of een koekje. De gerechten die je maakt proberen we in de schoolkantine ook weer te verkopen.
Bij dit vak heb je en speciale eindopdracht: De ouder(s)/verzorger(s) van de leerlingen die dit vak hebben gekozen komen eten in ons eigen restaurant Schmaeckelijck. Tijdens die avond wordt alles geregeld door de leerlingen zelf! Veilig werken, samenwerken en omgaan met elkaar zijn dit half jaar erg belangrijk.
Bovenbouw:
Tijdens deze jaren ga je alles leren over een branche die hoort bij de horeca of bakkerij. Je leert onder tijdsdruk zelfstandig een gerecht bereiden. Bij de bakkerij houdt dit in dat je grondstoffen goed kunt afwegen, apparatuur kunt bedienen en zelfstandig een broodje kunt maken. In de keuken leer je salades bereiden en eenvoudige gerechten aan het fornuis klaar te maken. Dit heeft ook alles te maken met de verschillende brancheopleidingen die kunt gaan volgen. Samen met je mentor en ouder/verzorger bespreek je in je IOP wat voor jou de beste keuzes hierin zijn. Vaktechnisch wordt er ook meer van je gevraagd. Er worden avonden in ons schoolrestaurant georganiseerd waar bij je met je klasgenoten zelf gaat koken en serveren voor gasten. Het uiteindelijke doel is om een branche examen te gaan doen. Bij de verschillende branche examens worden boeken gebruikt.
De brancheopleidingen die je kunt volgen bij Horeca en Voeding zijn:
- Bedieningsassistent
Je voert diverse werkzaamheden uit in de bediening zoals tafels gereedmaken en opdekken, gasten verwelkomen en plaatsen, bestellingen opnemen en serveren, afscheid nemen van gasten en tafels opruimen. - Keukenassistent
Keuken assistent is een startfunctie, dat wil zeggen dat je veel kunt leren als je hiermee begint. Je voert diverse werkzaamheden uit in de keuken zoals de kok assisteren bij het koken, een planning maken, ingrediënten en materialen verzamelen, eenvoudige gerechten voorbereiden en je werkplek afruimen en schoonmaken. - Kok
Als Kok bereid je gerechten die op de menukaart staan. De functie is vooral uitvoerend, dus je bedenkt nog niet je eigen menu. Je zet ingrediënten klaar of bereidt ze voor zodat andere koks ermee aan de slag kunnen. Ook borden mooi opmaken voordat ze naar gasten gaan behoort tot je taken. Daarnaast zorg je ervoor dat de keuken netjes en schoon is. Tot slot hoort ook het in ontvangst nemen van nieuwe voorraad bij jouw werk. - Gastheer/gastvrouw
Je ontvangt gasten, adviseert hen en neemt bestellingen op. Je maakt drankbestellingen klaar en serveert deze met de maaltijden uit. Je probeert er altijd een optimale beleving van te maken voor je gasten. Ook reken je af en ruim je op. - Bakkerij
Je leert hoe je het best brood en banket kunt bakken en/of decoreren.
Klik op één van de andere praktijkvakken voor meer info over dat vak!