Techniek
Wij hebben op school 5 verschillende beroepssectoren. Deze praktische vakken krijg je vanaf klas 1.
In leerjaar 1 en 2 volg je al deze 5 vakken. Na het tweede jaar kies je de 2 vakken die jij het leukst vindt. Vanaf de bovenbouw (na klas 3) ga je je specialiseren in 1 beroepssector.
Klas 1 en 2:
Als je in klas 1 en 2 tijdens de praktijkuren naar techniek komt, krijg je als eerst uitleg over de veiligheid in het lokaal. Je draagt tijdens de lessen veiligheidskleding. Denk aan een stofjas en veiligheidsschoenen. Soms moet je gehoorbescherming en/of gezichtsbescherming op.
Tijdens de technieklessen maak je werkstukken van hout en metaal. Je werkt dan bijvoorbeeld met een figuurzaagmachine, schuurmachine, soldeerbout en lasapparaat. Daarnaast volg je lessen die te maken hebben met motorvoertuigentechniek en fietstechniek. Op die manier maak je kennis met een aantal richtingen binnen het vak techniek, om zo te bedenken óf het vak techniek wat voor jou is.
Klas 3:
Als je in klas 3 voor de richting techniek hebt gekozen, ga je meer leren in de verschillende richtingen die techniek te bieden heeft. Op die manier ervaar je, welke richting van techniek misschien bij jou past.
De richtingen die je in klas 3 aangeboden krijgt, zijn:
- Installatietechniek; je oefent met het maken van elektrische schakelingen en leidingschema’s.
- Fietstechniek; je leert onderhoudswerkzaamheden uit te voeren aan een fiets. Bijvoorbeeld de verlichting vervangen en een balhoofd afstellen.
- Motorvoertuigentechniek; je leert veilig werken met de tweekolomsbrug, je leert bijvoorbeeld een band wisselen en de bougies te vervangen.
- Houtbewerking; je maakt een werkstuk van hout door middel van een werktekening. Je gebruikt houtbewerking machines, zoals de afkortzaag en bandschuurmachine.
- Metaalbewerking; je gaat een metaalwerkstuk maken. Je maakt dan kennis met een MIG/MAG lasapparaat en een metaallintzaag.
Bovenbouw:
In de bovenbouw kies je een bepaalde richting binnen het vak techniek. Bij deze verschillende richtingen horen allemaal brancheopleidingen. Hieronder staan de verschillende richtingen beschreven:
- Als je de richting metaaltechniek kiest, leer je als eerst MAG-lassen. Aan het einde doe je examen. Als je slaagt, krijg je een certificaat van het NIL (Nederlands Instituut voor Lastechniek). Daarna kan je je eventueel verder verdiepen in MAG-lassen óf kies je een andere lastechniek, bijvoorbeeld TIG-lassen. Als je hier je beroep van wil maken, kan je bijvoorbeeld gaan werken bij een lasbedrijf.
- Als je de richting installatietechniek hebt gekozen, krijg je les bij het IWZH (Installatie Werken Zuid Holland) in Rijswijk. Je leert elektrische schakelingen maken, technische tekeningen lezen, koperen leidingen aan te leggen en bijvoorbeeld een PVC afvoer te plaatsen. Als je hier je beroep van wil maken, ga je bijvoorbeeld werken als assistent in de installatietechniek of bij een loodgietersbedrijf.
- Als je het vak fietstechniek kiest, krijg je les op school. Je leert van een fietsenmaker hoe je fietsen verkoopklaar maakt, hoe je fietsen controleert en je leert een fiets te onderhouden. Denk aan bijvoorbeeld de versnellingen afstellen of een naaf te spoelen. Aan het eind van het jaar, ga je examen doen bij Innovam in Nieuwegein. Je gaat bijvoorbeeld werken in een fietsenwinkel als je hier je werk van wil maken.
- Als je de richting houtbewerking kiest, leer je te werken met verschillende houtbewerkingmachines, zoals een lamellenfrees, decoupeerzaag, vlak vandiktebank en een formaatzaag. Je maakt verschillende werkstukken. Aan het eind maak je een theorie- en praktijkexamen bij ‘Samenwerkingsverband Hout’ in Woerden. Als je hier je beroep van wil maken, ga je bijvoorbeeld werken in een houtwerkplaats óf je wordt assistent bij een meubelmakerij.
- Als je de richting motorvoertuigentechniek kiest, leer je werkzaamheden aan een auto uit te voeren zoals remblokken wisselen, een kleine beurt uitvoeren en een uitlaat vervangen. Je doet examen bij Innovam in Nieuwegein. Daarnaast leer je een auto professioneel te reinigen zodat die klaar is voor de verkoop. Als je hier je beroep van maakt, ga je bijvoorbeeld werken als assistent in een garage.
- Als je de richting bouw kiest, leer je werkzaamheden uit te voeren die je doet in de bouw. Denk bijvoorbeeld aan een bekisting voor een fundering maken, werken met verschillend handgereedschap en tegelen. Veel lessen vinden plaats bij de Bouwaccademie in Waddinxveen. Als je deze richting kiest, ga je werken in de bouw.
Klik op één van de andere praktijkvakken voor meer info over dat vak!